Stvaranje uspješnog marketinškog plana
top of page
Search
  • Writer's pictureMaja Tonković Debeljak

Stvaranje uspješnog marketinškog plana

Updated: Feb 11, 2022

Marketinški plan je sveobuhvatan dokument ili nacrt koji opisuje poslovne aktivnosti uključene u postizanje specifičnih marketinških ciljeva unutar zadanog vremenskog okvira.

Svaki uspješan posao ima dobar marketinški plan i on je ključna komponenta koja je jednako važna kao i poslovni plan. Donosimo nekoliko smjernica kako izraditi uspješan marketinški plan.


Analiza situacije

Prvo morate definirati trenutno stanje vaše tvrtke, a to podrazumijeva sljedeće:

  • Vaš posao

  • Vaši proizvodi i usluge

  • Prednosti vašeg poslovanja koje vas izdvajaju od konkurencije – trebali biste jasno poznavati ono što vaši konkurenti nude i pokazati kako vaš proizvod ili usluga pruža bolju vrijednost vašim klijentima.

Vaša analiza situacije trebala bi jasno definirati karakteristike vašeg poslovanja, kao i vanjske čimbenike koji utječu na vaše poslovanje. Karakteristike poslovanja uključuju poslovne snage i slabosti. Prilikom utvrđivanja prednosti vašeg poslovanja razmotrite što vaše proizvode ili usluge čini nadmoćnijima u odnosu na druge. Vanjski čimbenici uključuju sve potencijalne prilike i prijetnje. Kada opisujete vanjske prilike i prijetnje, ne zaboravite uključiti sve vanjske prijetnje vašeg poslovanja koje onemogućuju da stekne tržišni udio. Iznimno bitno kod svakog planiranja kako bi ste iznašli rješenja za savladavanje i otklanjanje tih prijetnji.


Ciljana publika i tržište

Bitno je razumjeti i definirati svoju ciljanu publiku. Vaša ciljna publika je skupina kupaca kojoj je namijenjen vaš proizvod ili usluga. Pokušajte razviti jednostavan profil svojih potencijalnih kupaca. Prilikom opisa potencijalnih kupaca, najbolje je koristiti demografske podatke kao što su dob, spol, obitelji, prihodi, geografska lokacija. Vaš profil ciljane publike može čak ići korak dalje postavljanjem pitanja kao što su - Jesu li moji kupci:

  • Konzervativni ili inovativni?

  • Vođe ili sljedbenici?

  • Tradicionalni ili moderni?

  • Introvertirani ili ekstrovertirani?

  • Koliko često kupuju ono što nudim i u kojoj količini?

Definiranje vaše ciljane publike ključno je jer će vam pomoći pri planiranju marketinških strategija za online medije i odnose s javnošću. Definiranje vaše ciljne publike također uključuje razumijevanje vašeg tržišta, stoga se mora provesti dovoljno istraživanja tržišta specifično za vaše poslovanje.


Postavite svoje marketinške ciljeve

Cilj marketinškog plana je pomoći vam da ostvarite svoje marketinške ciljeve. Bez točno definiranih ciljeva svaki plan je beskoristan. Ciljevi moraju biti specifični za vaše poslovanje, realni i mjerljivi (kako biste mogli odrediti jeste li ih postigli ili ne). Važno je postaviti i kratkoročne i dugoročne ciljeve i stalno ih proučavati kako biste uvijek znali na čemu radite.

Ilustrirajte marketinške strategije i taktike

Nakon što ste prethodno definirali svoje potencijalne kupce i naveli što vaš marketing mora postići, morate razviti strategije koje ćete koristiti da biste dosegli svoje kupce i postigli svoje ciljeve.

Izrada marketinških komunikacijskih strategija i taktika koje ćete koristiti je srž vašeg marketinškog plana. U ovom koraku ćete razviti strategije i taktike koje će te koristiti kako bi ostvarili ciljeve koje ste prethodno postavili.

Svrha marketinškog plana je doseći potencijalne kupce u svim fazama vašeg prodajnog ciklusa. Morate uzeti u obzir remarketing (one koji su prethodno bili izloženi vašoj marketinškoj kampanji, a možda su vas čak i osobno upoznali) i nove kupce (one koji prije nisu bili izloženi vašoj marketinškoj kampanji).

Morate opisati svoju primarnu marketinšku taktiku koja se može koristiti u bilo kojem dijelu prodajnog ciklusa. Niste ograničeni na odabir jedne taktike i preporučujemo da isprobate kombinaciju različitih pristupa. Međutim, vaš izbor trebao bi se temeljiti na vašoj ciljanoj publici i tome kako da ih pridobijete.

Marketinški proračun

Proračun je još jedna ključna komponenta svakog poslovanja jer se radi o tome kako će se novac poslovanja potrošiti na marketing. Dio predviđene bruto prodaje morat će se dodijeliti vašem godišnjem marketinškom proračunu. Prilikom pokretanja posla sredstva mogu biti ograničena pa morate uzeti u obzir sljedeće:

  • Korištenje novostečenih sredstava

  • Posuđivanje

  • Samofinanciranje

Marketing je neophodan za uspjeh vašeg poslovanja i za to treba izdvojiti odgovarajuću svotu novca. Usvojite marketinške strategije prihvatljive za vaš proračun, čak i ako su male. Rastom vašeg poslovanja, povećati će se i vaš marketinški proračunu.

Za detaljne analize i planove stojimo vam na raspolaganju. Vaš Digi53 https://www.digi53.net/usluge


28 views0 comments
bottom of page